За Видин

Новини за Видин - актуална информация за Видин и региона, обмен от национални и международни новини.

Нов шок! Лекарствата поскъпват драстично

Нов шок. Лекарствата драстично поскъпнаха. Собствениците на аптеки отчитат средно над 10% увеличение на цените на лекарствата без лекарско предписание, както и на хранителните добавки от началото на годината досега. Прогнозата е поскъпването да продължи и да достигне 12-13 на сто.

Търсенето на комбинация от витамини по време на COVID епидемията у нас се увеличи. Цената за една опаковка от най-евтините в момента варира между 8 и 10 лева. Ако добавим очакваното увеличение, цената се очаква да достигне 12-13 лева. От аптеките вече отчитат спад в потреблението, съобщи бТВ.

Увеличението на цените на лекарствени продукти затруднява работещия българин, но най-вече е в тежест за възрастните.

„Не е добре особено за пенсионерите, които взимат и повече лекарства. Има хора, които дават 100-150 лева за лекарства“, заяви Иванка Петкова.

Цените на хранителните добавки не са регулирани и затова според фармацевти при тях и сега се наблюдава покачване.

„Лекарствата все пак имат определени цени и са свързани с индекса на инфлация, така че и там би могло да се очаква някакво леко покачване, докато лекарствата по лекарско предписание са регулирани и там няма възможност за някакво покачване на цени на този етап“, заяви магистър-фармацевтът и член на управителния съвет на БФС Маргарита Грозданова.

Натрупаната инфлация през тази година ще даде отражение в ценообразуването през следващата, казват от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Източник: standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.