За Видин

Новини за Видин - актуална информация за Видин и региона, обмен от национални и международни новини.

95 години от освещаването на катедралния храм „Св. Димитър“ във Видин

На 3 октомври 1926 г. Видинската катедрала е осветена тържествено, а празничните събития продължават и на 4 октомври. Великолепният храм е обявен за паметник на културата от национално значение и вече 95 години е запазил във времето своя блясък и великолепие и духа на вярата.

Храмът е посветен на Св. Димитрий, който от векове е бил и си остава покровител на Видин и епархията.

Строежът на храма е започнал през 1889г. и е продължил 37 години. Сградата е изградена с помощта на дарения от местните жители. Планът за строеж е изработен от първомайстор Генчо Кънев от Трявна и е преработен частично от архитект Бахнани. Филип Ив. Филипов, художник – резбар от София, изработва дърворезбите на архиерейски трон и амвон от липово дърво в изящни рисунки. Проектът на Генчо Кънев е разработен по подобие на варненската катедрала, която той строи между 1884 и 1886 година.

Храмът и вътрешните пространства са внушителни. Сред най-ценните икони и до днес е чудотворната икона на Св. Богородица, облечена в сребърна ризница, дарена на епархията през 1833 г. Сред уникалните неща в храма е църковният часовник, който 121 години точно отмерва времето. В катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ във Видин има и уникална стенопис.

Днес на престола на видинска епархия е митрополит Даниил, който отбелязва и 95-тата годишнина от освещаването на храма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.