За Видин

Новини за Видин - актуална информация за Видин и региона, обмен от национални и международни новини.

Ковид-19: Видин е сред областите с най-висока смъртност

Заболеваемостта от COVID-19 в страната за последните две седмици е рекордна. В пет области тя надскача 1000 заразени на 100 000 души – Монтана, София, Перник, Видин и Габрово.

Капацитетът на болничните леглав във видинската болница е запълнен. Пациенти от Видин се налага да бъдат превозвани до София, тъй като свободни легла в съседните области също няма. Най-висока смъртност последните две седмици има във Видин – тя достига 55 души на 100 000. Според местната здравна инспекция причината е, че хората твърде късно търсят лекарска помощ, предава БНТ.

Петима лекари, 10 сестри и 7 санитари обслужват 90-те ковид легла във Видин. Още легла могат да се разкрият, но липсват медици. Междувременно над 200 километра се налага да изминават пациенти с COVID от Видин, за да получат лечение. Спешна помощ в града всеки ден транспортира по няколко човека във влошено състояние до столицата заради липса на легла в местната болница. В съседните области отдавна всичко е заето.

От лечебното заведение във Видин вече са изпратили писмо до здравния министър с искане за помощ и указания къде да се транспортират Ковид болните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.