За Видин

Новини за Видин - актуална информация за Видин и региона, обмен от национални и международни новини.

ЕКСКЛУЗИВНО!!! Ето какви са електоралните нагласи във Видин броени дни преди вота

Според независимо представително проучване на нагласите на видинчани, водеща роля за Област Видин запазва ГЕРБ, изтъкнатите причини за това е класическата кампания, която партията води, обединението със структурите на СДС и тласъка, който се дава от назначените и работещите в общинска администрация Видин. Ясно отчетлив е фактът, че Община Видин е най-големия работодател в Област Видин. На практика по голямата част от общинските администрации и назначените на работа хора са в подкрепа на партията. Водачът на листата носи много енергия от активната си добра медийна наситеност не само по време на кампанията, сякаш започва лека по лека да се забравя огорчението от насаждането на кандидатура, която до вчера поругаваше ГЕРБ. Положителен ефект и отваряне на ножицата е и все по-малкото ползване на политическите абревиатури на партията и наслагването на чисто гражданското „Отборът на Видин“. Спокойствието и последователността в работата могат да се разглеждат като позитивни лостове, които не са напълно усвоени. Фактори които оказват негативно влияние в голямата си част, са – негатива на националната кампания и все по изтъняващата възможност да се убеждава обществото в безпогрешността и ефективността на политиките на партията, както и, че все повече се наслагва мнението, че хората на важни позиции са там за послушание и изпълнение на различни от обществените интереси и действия.

Голямата интрига е за второто място, където спорят три партии:

„Има такъв народ“ отчита отлив на доверие, направените промени в ръководството не доведоха до значим тласък. На практика на местна почва листата се разглежда като отпаднала от ГЕРБ фракция, която продължава да има магнетичното си привличане и зависимост от водещи в структурата на ГЕРБ Видин фигури. По-голямата част от анкетираните не правят разлика между двете листи на местна почва и смятат, че резултатите на партията се определят като математически сбор и насочване на ресурс с цел постигане на втори депутат на ГЕРБ, под условие.

Абсолютна изненада на тези избори може да донесе новата партия „Продължаваме промяната“. Те заложиха на абсолютно непознати и неразпознаваеми за гражданите имена за листата си. Кампанията на местно ниво се свързва с публикации в социалните мрежи. Анкетата показва, че това е позитивно до момента поради оставането на възможността хората сами да си рисуват качествата на хората, които ще ги представляват и защитават техните интереси. Този подход се ползва изцяло неглижира качествата на хората в листата и всичко ляга върху плещите на лидерите бивши министри. Добро влияние оказва близостта на партията с президента и доброто омесване на част от левите избиратели на регионално ниво. За партията ще гласуват основно лявомислещи избиратели. Факторите не са в политиките, които се прокламират, колкото натиска от хора в действащите структури на Нинова и Манолова.

ДПС започна кампанията си от Видин. Класическата последователност и прагматичност, създаденото доверие носи все по-добри резултати за партията. Анкетата показва, че партията е намерила своя път на влияние във Видин.

Видин сякаш не желае депутат от БСП. Анкетата преотрежда влиянието на листата на незавидно за сега място. Слаба и вяла кампания, без ясна стратегия и послания. Разчита се на посланията от национално ниво и не се забелязва личния ангажимент на водача. Отчита се също така и умора, и отлив на доверие. Умората може да се разглежда от действията и бездействията на хората в листата или на задкулисни игри вътре в партията в посока към друга партия на местно ниво, защото в национален план е налице стабилен и позитивен ръст.

Вероятно голяма част от този резултат е и в умората, на обществото в очакванията за резултати и действия от водача, за когото са гласували до момента.

„Да, България“ може да се окаже скрита лимонка – след поредните избори, благодарение на енергията на екипа продължава стабилния тренд и печелене на все по-голямо доверие.

Подкрепата от Радан Кънев – евродепутат и харизмата на водача на листата може да направи голямата изненада на тези избори.

Партията има голям потенциал за увеличаване на подкрепата си в Областният град.

Последните дни преди вота на 14 ноември са решаващи, предстои да разберем, дали гореописания тренд и настроенията на видинчани ще се запазят или ще има изненади и пренареждания в последната минута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.