За Видин

Новини за Видин - актуална информация за Видин и региона, обмен от национални и международни новини.

Караджов: Скоростният път Видин-Ботевград е реалистично да бъдат завършени през 2027г.

Магистрала „Хемус“ и скоростният път Видин – Ботевград е реалистично да бъдат завършени през 2027 г., стана ясно по време на публичното обсъждане на големите инфраструктурни проекти, организирано от вицепремиера и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, което се излъчва на живо на официалната му страница във Фейсбук в продължение на четири часа.

Караджов поиска точни разчети от АПИ, Института за пътища и мостове и държавната фирма „Автомагистрали“ за проектната готовност, строителство и прогнозно финансиране на стратегическите инфраструктурни обекти с оглед на новата програма за ремонт на пътищата за 2022 г.

„Между 2025, 2026 и 2027 г. е реалистично да се пуснат различни участъци от магистрала „Хемус“, ако предвижданията, които правим не срещнат допълнителни препятствия – съдебно дело или друго, което да ни забави“, каза министърът.

По думите му, няма шанс да бъде спазен срокът магистралата да е готова през 2024 г.

Гроздан Караджов изрично подчерта, че следващият път, когато има забавяне по изпълнението на строителството, топката е в АПИ и „Автомагистрали“ и очаква своевременно да бъде информиран.

През 2022 г. са необходими за 330 млн. лева за финансирането на работата по участъци на магистрала „Хемус“ и 642 млн. лева за всички лотове на пътя Видин – Ботевград. Средствата се очаква да бъдат от държавния бюджет, обобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството след подадените данни от участниците в срещата.

По време на дебата стана ясно, че служебният кабинет на Стефан Янев е прибрал парите за строителството на магистрала „Хемус“ за участъка от пътен възел „Боаза“ до разклона за Велико Търново от сметката на „Автомагистрали“ в размер на 500 млн. лв. В момента държавната фирма разполага само с 2 млн. лв. По тази причина в държавния бюджет за 2022 г. трябва да бъдат заложени 330 млн. лв., за да може да се разплаща с фирмите. Подобна е ситуацията и за пътя Видин – Ботевград.

Участъкът от Благоевгред до Крупник на АМ Струма са построени, но следва 500 подучастък при който е регистрирано свлачище, което трябва да се укрепи. Разрешителното ще е готово през април, една година ще е нужно обаче за укрепване на свлачището. Участъкът при моста Железница ще приключи след укрепване на свлачището. В средата на годината се очаква да бъде завършен тунела, стана ясно още на срещата.

Шест години би бил някакъв реалистичен период за изграждането на няколкото нови моста над Дунав от дата на подписването на споразумение с Румъния за всеки един от тях, ако не борим дълги съдебни обжалвания, стана ясно още на работната среща.

Става дума за мостовете Оряхово – Бекет, Никопол – Турну Мъгуреле, Русе – Гюргево и Силистра – Кълъраш. В най-напреднала фаза са разговорите с румънската страна за моста при Русе, който ще е и начало на магистралата Русе – Търново, но по него не се е стигнало до възлагане на инвестиционно проучване.

Министърът уточни, че за съоръженията трябва да се възложат проучвания да определят най-подходящите места за устоите им, за проектирането на конструкцията, да се направят отчужденията, като тези процеси могат да завършат след две години в най-добрия вариант, след което да се получи разрешение за строителство. По време на заседанието бе напомнено, че строителството на моста при Видин е отнело около четири години заедно с подходите от българска и румънска страна.

За проекта за тунела „Петрохан„, който е дълъг почти 7 километра и ще бъде с магистрални габарити – с по две ленти в посока и аварийна лента, се предвижда до 2026 г. да има разрешение за строеж, а предвид сложността му, и евентуално през 2031 г. да има трасе по това направление от Дунав мост при Видин до столицата, като в този разчет влиза и изграждането на тунела. Финансирането все още е в подготвителен етап, като има визия той да бъде предложен за финансиране по инициативата „Три морета“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.