За Видин

Новини за Видин - актуална информация за Видин и региона, обмен от национални и международни новини.

Маршрут за пътешествие с кола около Видин

„Видин се намира в ъгълчето на картата и обикновено пътуването дотам е специално и планирано, а не по път за нещо друго.“ Така започва разказа си Мария Ангелова от dir.bg, която е решила да запознае нашите сънародници с красотите на Видин и района. 

В времена, в които ограниченията ни „дебнат“ зад всеки ъгъл, няма нищо по-хубаво от това просто да се качиш на колата и с приятна компания да опознаеш красивите места на България. Е, и Видин има какво да ни покаже в тази посока. Трябва да си призная, че когато за първи път дойдох тук, не очаквах пред мен да се открие толкова красиво място.

Ако идвате от другия край на България, възползвайте се от изминатите километри и си направете няколкодневно пътешествие в района, пълен с малко известни, но прелестни места.

От крепости и манастири до разходка с корабче и село със самодиви – вижте какво можете да видите в околностите на Видин.

Започнете от Видин

Във Видин се издига единствената изцяло запазена крепост в България – Баба Вида. През Средновековието е служела за замък на местния български владетел, а по време на османската власт е била затвор и склад за оръжие.

Направена е възстановка на килия с пазач, а от високите части на крепостта се разкрива красива панорама към Дунав.

Разходете се с корабче по Дунав

Разходката по Дунав не е гарантирана по всяко време на годината, но когато пристигнете, разпитайте местните дали в момента се движи туристическо корабче. Изпийте едно капучино на борда, докато пред очите ви тича брегът заедно с кулите на Баба Вида, а в далечината се издига Дунав мост 2.

Минете по Дунав мост 2

Ако условията и маршрутът ви позволяват, минете по Дунав мост 2 и си направете кратка разходка в Румъния. Калафат е спретнато малко градче с прави улици на метри от брега на Дунав, а ако продължите до Крайова, ще можете да видите по-голям град с университет, много заведения и красиви паркове.

Нощувайте в Изворски манастир

Този красив реставриран манастир от 12-и век се намира на място, където царуват тишината и спокойствието. Според легендата е основан от руския княз Извор Таворски, разрушен е след османското нашествие, а от 17-и век започва постепенното му възстановяване. Манастирът е действащ женски и предлага стаи за нощувки.

Изкачете се до Алботински скален манастир

В България скалните манастири не са много, но специално Алботинският е сред по-малко познатите. До него са изградени стъпала и в подножието му има параклис, но самият манастир не е поддържан и е обект на вандализъм. Намира се край пътя за село Раброво.

Вижте крепостта Кастра Мартис в Кула

Отбийте в град Кула, където в центъра се издигат останките от римската крепост Кастра Мартис. Най-вероятно е построена по времето на император Диоклециан, а по време на Видинското царство е използвана при последните опити за отбрана на България от османските турци.

Осмелете се да бъдете в Шишенци след залез – селото със самодивите

Това село с около 60 жители на 5 км от сръбската граница от години е известно с легендите за самодиви, които живеят край него. Край селото и най-вече около гробището след залез се чуват странни викове и както го описват местните, „музика като от веселие“, която не е ясно откъде идва. Ентусиасти от цяла България идват в селото по тъмно, за да чуят мистичните звуци и да се опитат да зърнат самодивите. В повечето случаи чуват само виенето на чакалите, но някои очевидци разказват и истории за необичайни среднощни срещи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.