За Видин

Новини за Видин - актуална информация за Видин и региона, обмен от национални и международни новини.

Разработването на минералните води обсъдиха на среща-дискусия във Видин

Целта на събитието бе да се определи ясна стратегия как ще се използва този ценен ресурс, да се начертаят конкретни стъпки и да се постигне обединение на цялата общественост около една конкретна визия, съобщават на официалния сайт на община Видин.

В срещата участваха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, Росица Кирова, народен представител и заместник-председател на 46-ото Народно събрание, народните представители от предходния парламент Иво Атанасов и Филип Попов, Величко Величков, изпълнителен директор на Българската асоциация по подземни води и Цвети Лукарска, председател на Камарата на минералните води в България. На събитието присъстваха заместник-областният управител на Видин Шишман Чаушев, съветници от ОбС – Видин, експерти от общинската администрация, кметове на общини от областта и на населени места в Община Видин, представители на институции и организации, граждани.

Разработването на минералните води има ключово значение за бъдещото развитие на Видин, заяви кметът на Общината д-р Цветан Ценков. „Реализирането на този потенциал е въпрос на взаимодействие на местната власт с централната и на всички институции и организации, които са готови да подкрепят общинските намерения за тези минерални извори“, посочи той. Работата по този казус е започната още от началото на настоящия мандат, като са проведени няколко срещи в Министерството на околната среда и водите. В резултат Общината вече разполага с цялата необходима документация за три извора – в Сланотрън, във Видин (в района на крепостта „Баба Вида“) и в Градец (в близост до местността „Алботин“, където минералната вода е с питейни качества). Светла Ангелова, началник на отдел „Екология“ в Община Видин, разясни в тази връзка, че трите извора вече са актувани като публична общинска собственост, а през месец май тази година Министерството на здравеопазването е издало и балнеологични оценки за тях.

Изпълнителният директор на Българската асоциация по подземни води Величко Величков на свой ред обясни, че през 2018 г. са направили доклад, показващ актуалното състояние и потенциала на минералните води в Сланотрън. На тази база е получена т.нар. временна заповед за утвърдени ресурси, която може да послужи в бъдеще като основа за изграждане на нови сондажни съоръжения. Експертът описа и стъпките, които са необходими, за да се разработят минералните води. На първо място, с решение на Общинския съвет в бюджета да бъдат определени средства за изработване на проекти за изграждане на сондажни съоръжения. На следващо място идва направата на самите сондажи.

Около реализирането на тези конкретни стъпки се обединиха участниците в проведената днес среща-дискусия.

Има много добър потенциал за развитие на балнеологията във Видин, заяви на свой ред председателят на Камарата на минералните води в България Цвети Лукарска. Тя обясни, че една от основните функции на камарата е привличане на инвеститори в сферата на балнеологията и интерес към нашия регион не липсва: „В контакт сме с няколко чуждестранни инвеститори, които действително се заинтересуваха от региона, именно защото те искат да стъпят на място, което все още не е развито“, каза Лукарска.

По време на срещата изказвания направиха кметовете на селата, Градец, Сланотрън и Антимово, които подчертаха важното значение на минералните води за развитието на техните селища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.