За Видин

Новини за Видин - актуална информация за Видин и региона, обмен от национални и международни новини.

Трима достойни видинчани получиха званието „Почетен гражданин“

По традиция на тържественото заседание на Общинския съвет заслужили видинчани се удостояват със званието „Почетен гражданин на град Видин и общината“.

Посмъртно отличието бе присъдено на Венцислав Станев – виден общественик, социално ангажиран с проблемите на образованието във Видин, дългогодишен директор на най-старото училище в града „Цар Симеон Велики“. Почетните знаци приеха съпругата на Венцислав Станев – Нели, и едната от дъщерите му. Нели Станева благодари за оказаната чест и посочи: „Нямаше друг човек с такъв неизчерпаем оптимизъм, че Видин – градът на две граници и на голямата река, ще има по-добро бъдеще. И нека в този момент, спомняйки си за Венци, да си обещаем, че всеки ще направи нещо мъничко, така че Видин да заеме мястото, което историята му е отредила“. С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на Венцислав Станев.

С решение на Общинския съвет с почетното звание бе удостоен и проф. д-р Валентин Джонов – изтъкнат лекар, автор на десетки докторски и магистърски дисертации, преподавател по различни учебни програми по медицина, оказал незаменима помощ на Община Видин с дарителските си кампании. „Бъдещето на Видин зависи от нас. И всеки трябва да даде своя принос – доколкото силите ни позволяват. Само по този начин ще можем да изградим един по-хубав град и една по-хубава държава, с които да се гордеем“, заяви проф. Джонов.

Със званието „Почетен гражданин на град Видин и общината“ е удостоена и Мадлен Радуканова – олимпийска шампионка с националния отбор по художествена гимнастика от Токио’ 2020 и носителка на редица престижни отличия от национални, европейски и световни първенства. От името на Мадлен, която заради ангажимент с националния отбор нямаше възможност да присъства на заседанието, отличието прие нейният баща – известният футболист от близкото минало Милен Радуканов. „Мадлен е израснала във Видин, защото през всички години на детството си тя цяло лято беше на село при бабите и дядовците си, както и в град Видин. Смея да твърдя, че тук тя е придобила този характер, който й помогна да стигне до това високо ниво в спорта“, заяви Милен Радуканов. Той изрази надежда, че дъщеря му ще е вдъхновение за видинските деца също да спортуват и да преследват своите мечти.
Заседанието на Общинския съвет се проведе в залата на Драматичния театър „Владимир Трандафилов“ при спазване на противоепидемичните мерки.

На тържествената сесия присъстваха кметът на Общината д-р Цветан Ценков, НВП Даниил, представители на държавни институции, на общинското ръководство и на администрацията, общински съветници, кандидати за народни представители, граждани. Гост на заседанието беше и кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от Коалиция ГЕРБ-СДС, който днес, заедно с кандидата за вицепрезидент Невяна Митева, бяха на посещение във Видин.
Председателят на Общинския съвет Генади Велков откри тържественото заседание, като поздрави всички присъстващи с „добре дошли“ в залата на първата построена в България театрална сграда. „Преди повече от 130 години се създава фонд „Постройка на Драматичен театър – Видин“. През 1887 година – само няколко години след Освобождението, видинските граждани в младата ни държава мислят за култура и за изкуство и правят дарения, за да се построи театърът. Тези хора са имали дух и ми се иска и ние да имаме този техен дух, да бъдем наистина техни последователи“, заяви в словото си Генади Велков. И пожела на видинските граждани да са здрави, да работят в името на своя град и да обичат великия, красив, старопрестолен, хилядолетен Видин.

„Радвам се, че на това тържествено събитие, което ни събра днес в сградата на Драматичен театър „Владимир Трандафилов“, чиято 130-годишнина честваме, намираме този духовен пламък, който през вековете е водил нашия град“, каза в приветствието си кметът на Общината. „Живеем в динамични, интересни и трудни времена на остри противопоставяния между различни групи в нашето общество. Единствено чрез връщане към изконните традиции, към нашите корени и към вярата ще можем да очакваме по-добри години“, коментира д-р Цветан Ценков. Той беше категоричен, че сегашното разделение не е нужно на никому и подчерта, че с поведението си през изминалите две години е доказал на съгражданите си, че работи единствено в името на Видин. Кметът сподели, че на днешния празничен ден молитвите му са за просперитет за нашия град и за България.

По случай духовния празник на Видин поздравителен адрес бе получен от президента на Република България Румен Радев. „Древната история, крепостта „Баба Вида“ и красивият син Дунав правят града Ви специален. Истинското му богатство обаче са хората, които го съграждат ден след ден и чиито сърца милеят за родния край. Нека силата на съзиданието и любовта към Видин, завещани от дедите, Ви окрилят за справяне с предизвикателствата на днешния ден, дават импулс и енергия заедно да съграждаме по-достойна и справедлива България“, се казва в адреса.

Поздравителни адреси по повод Димитровден са изпратени от посланика на Израел Н. Пр. Йорам Елрон, от областния управител на Видин Огнян Асенов, от кметове на общини, както и от почетни граждани, сред които ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. Христо Белоев и проф. Велизара Пенчева, председател на Общото събрание на висшето учебно заведение, съобщиха от общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.