За Видин

Новини за Видин - актуална информация за Видин и региона, обмен от национални и международни новини.

Видинското село Дреновец се прочу с удивително съоръжение

Видинското село Дреновец се прочу с удивително съоръжение – асфалтова писта в пространството между няколко къщи, която се оказва „еко-велопарк“, финансиран по програма за опазване на околната среда.

„Еко-велопаркът“ на Дреновец всъщност е платен с пари от МОСВ, след като община Ружинци е спечелила конкурс в кампанията „Чиста околна среда“ – „Обичам природата – и аз участвам“.

Сумата по проекта е 9985,20 лв. 

Новината за „парка“ провокира вълна от хумористични реакции в социалните мрежи, но и доста въпроси за целесъобразността на поредния пример за „усвояване“ на пари без смисъл. Ето част от споделените мнения във Facebook:

„Това ще го е правил някой единадесетокласник, останал на поправка“

„Некой е мислил проекта на гладно! Земѝ тоз геврек“

„Че са усвоени едни пари е ясно, а деца има ли в това селце или ще раздават ролкови кънки на възрастните?“ 

„Гениален проект, а изпълнението ни оставя без дъх“ 

„Направо могат да вземат Формула 1“

„Дори и асфалтът да е 9000 лв, по-добре да ги запалиш, отколкото да изложиш фирмата си с това чудо на архитектурата и строителството“

Според МОСВ – целта на кампанията е „да изгради обществено отношение по въпросите, свързани с опазването на околната среда, да повиши екологичната култура и загрижеността към мястото, в което живеем“ – включително чрез залесяване на почистени площи и ремонтиране на детски и спортни съоръжения.

Условието е кметството да поддържа площадката за минимум от 2 години, да гарантира обществено участие в проекта – включително с доброволен труд, да отговаря на изискването за „оригиналност на идеите“, да докаже „тясна връзка между посочените дейности в проекта и целта и идеите на Кампанията „Чиста околна среда.“ и др.

Площадката е един от 457 одобрени проекти, които са получили средства до 10 000 лв., като в случая са усвоени почти всички допустими пари по бюджета. Парите са одобрени през февруари 2021 г., когато министър на околната среда беше Емил Димитров-Ревизоро.

Дреновец се намира в община Ружинци, област Видин – една от най-бързо обезлюдяващите области в страната, която стои в дъното на класациите за разпределение на доходите.

Според изследване на НСИ от 2018 г., Ружинци е сред 18-те най-бедни общини в Северозападния район. Данните на института показват, че „относителният дял на бедните е повече от половината от населението“ на общината.

източник: boulevardbulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.