За Видин

Новини за Видин - актуална информация за Видин и региона, обмен от национални и международни новини.

COVID-19: Здравните власти въвеждат по-строги мерки в област Видин от понеделник

Това стана ясно на провелото се заседание на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска в област Видин. На срещата, водена от областния управител Огнян Асенов присъстваха заместник областните управители Шишман Чаушев и Илия Каменов,  ръководители и представители на РЗИ-Видин, ОД на МВР, ТД „Национална сигурност“, РДПБЗН-Видин, ГПУ-Видин и ГПУ-Брегово, МБАЛ “Св. Петка“- Видин, Община Видин, ЦСМП – Видин и Регионалното управление на образованието – Видин.
Директорът на РЗИ д-р Венцислав Владински докладва епидемичната обстановка в областта и информира, че за последното денонощие са регистрирани 46 нови случая  на COVID-19. Средната заболеваемост е 532 души 100 000 население за последните 14 дни.

От 2 дни област Видин попада в тъмночервена зона по разпространение на COVID-19. На болнично лечение са 103 от диагностицираните, като са настанени в различни лечебни заведения в страната. Стана ясно, че 11 167 лица от областта са със завършен имунизационен цикъл.

Д-р Владински представи на вниманието на присъстващите проект на заповед, с която се въвеждат следните временни противоепидемични мерки на територията на област Видин, считано от 11.10.2021 г. до 24.10.2021 г.:

 1. Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове, танцови, музикални и др. школи.
 2. Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.
 3. Преустановяват се провеждания на събирания от частен характер (сватби, кръщенета и други).
 4. Преустановяват се провеждания на конгресно-конферентни мероприятия, семинари конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.
 5. Преустановяват се провежданията на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер.
 6. Преустановяват се провежданията на масови спортни събития, както на закрито, така и на открито с изключение на включените в годишния държавен спортен календар, като същите се провеждат без публика.
 7. Преустановяват се посещенията на фитнес зали, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.
 8. Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 30 % от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно, спазване на физическа дистанция от най- малко 1,5 м между посетителите и носене на защитни маски за лице.
 9. Преустановяват се организирани групови посещения на музеи и галерии.
 10. Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.
 11. На всички пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.
 12. За учениците от област Видин се въвежда ротационен принцип на обучение, както следва:

12.1. за периода от 11.10.2021 г. до 17.10.2021 г., класовете 1, 2, З, 4, 7, 8 и 12 клас се обучават присъствено, а класовете 5, 6, 9, 10 и 11 клас преминават в обучение от разстояние в електронна среда;

12.2. за периода от 18.10.2021 г. до 24.10.2021 г., класовете 1, 2, З, 4, 5, 6, 9, 10 и 11 клас се обучават присъствено, а класовете 7, 8 и 12 клас преминават в обучение от разстояние в електронна среда.

 1. Детските градини и ясли са отворени, като работят при строго спазване на противоепидемичните мерки.
 2. Площадки за игра и паркове са отворени при специален режим на посещение – спазване на дистанция и избягване на струпване на хора.
 3. Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт от област Видин.
 4. Преустановяват се посещенията/свижданията в лечебните заведения. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на лечебното заведение и въведени конкретни мерки, и др.).
 5. Преустановяват се посещенията/свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на институцията и въведени конкретни мерки, и др.).

Дейностите, които не са преустановени или забранени с тази заповед, се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени със заповеди на Министъра на здравеопазването.
При промяна на епидемичната обстановка Областният временен кризисен щаб за оценка на риска в област Видин ще заседава отново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.