За Видин

Новини за Видин - актуална информация за Видин и региона, обмен от национални и международни новини.

Белоградчик през погледа на един турист: Мястото е космическо! (УНИКАЛНО ВИДЕО)

Той е на 31г. и се казва Мариян. Магистър по „Макроикономика“, бакалавър по „Икономика“, по професия счетоводител, но професионалният му път го „среща“ с IT света и в момента работи като програмист. Споделя, че това е професията за него и наистина му харесва. Свободното си време обича да „запълва“ с народни танци, рисуване и разходки из невероятните ни планини.

Едно видео, което случайно срещнахме в най-големия канал за видео споделяне в света Youtube ни провокира да открием автора му и да му зададем няколко въпроса. Видеото показва по впечатляващ и невероятен начин красотата на Белоградчишките скали, един от природните феномени в прекрасната ни Родина, с които имаме пълно право да се гордеем.

Мариян снима видеа от различни прекрасни кътчета на страната, които са озаглавени в поредицата „Съкровищата на България“.

В социалните мрежи има хиляди снимки, видеа и групи, които показват различни туристически дестинации, но твоите наистина впечатляват с начина, по който са заснети, отвисоко. Защо реши да започнеш тази видео поредица?

Просто си мечтаех да си купя дрон, винаги са ми били супер интересни и за последния ми рожден ден се престраших и си взех доста качествена машинка за аматьори. Оказа се че снима много прилично и се увлякох, имах толкова клипчета, че нямаше къде да ги съхранявам, затова започнах да ги обработвам и свързвам в различни теми. Основно вдъхновение са ми страхотните природни дадености на страната ни и 4-те сезона, които могат да преобразят една локация тотално и то многократно.

Видеото от Белоградчик се радва на голяма популярност, ти как усети това място, много туристи казват, че е магично?

Мястото е космическо, като късче от друга реалност, която не е на земята. Едва за втори път ги посещавам. Отдавна ми е цел, защото първият път беше мъгливо и имах усещането, че не съм успял да се насладя напълно на причудливите форми, носещи толкова много легенди със себе си. Сега успях да разгледам скалите в целия им блясък, но ми се ще да ги видя още веднъж в ясно време, на залез, в разгара на лятото или есента.

Кое е любимото ти място от „Съкровищата на България“ и къде е следващата дестинация?

Всички са ми любими, България разполага с невероятни места, които не съм посетил, а много ми се иска. Не мисля, че един живот е достатъчен да обиколиш и да се насладиш на всички тези скъпоценности. Списъкът е дълъг и особено контрастен, в един ден можеш да се намираш на морски плаж, на следващия да си на върха на някоя планина или дълбоко в някоя пещера, под водопад или в гората. Страната ни има огромен туристически потенциал и единствената ми молба е да пазим, да не съсипваме сътвореното от природата, а само да му се радваме и да го развиваме. Нека бъдем разумни, смирени и по-малко егоисти, защото не сме вечни и ще трябва да предадем щафетата на следващите поколения.

Следващата дестинация е южното ни Черноморие, от което съм удивен. Сега разбирам какъв глупак съм да бия същите или повече километри до Гърция, вместо да обиколя плажовете по нашето Черноморие. Има много скрити диаманти там и отново ще се върна, живот и здраве.

ВИЖТЕ УНИКАЛНОТО ВИДЕО ОТ РАЙОНА НА БЕЛОГРАДЧИК И ВИДИН:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.